In gesprek met apotheker: Guy van Puijenbroek

De apotheker als ondernemer: vandaag en morgen

Guy van Puijenbroek is één van de apotheker-eigenaren binnen Bussum 

Quote Guy Van Puijenbroek BLOG 0122 1200X900 (1)Breed apotheken. Deze onderneming bestaat uit twee apotheekvestigingen en één servicepunt. “Naast de zorg voor patiënten, runnen we natuurlijk ook een bedrijf. De rolverdeling is zo afgestemd dat de bedrijfsvoering voor een groot deel bij mij ligt,” aldus Guy. Dat ondernemerschap ligt bij Guy in goede handen. In 2020 verhuisde zijn Gooise Apotheek naar het gezondheidscentrum Bussummerhart en in 2021 opende hij een nieuw servicepunt

In dit interview vertelt Guy welke trends en ontwikkelingen voor hem als apotheker-ondernemer een belangrijke rol spelen en hoe hij daarop anticipeert: “De vraag naar zorg zal door de vergrijzing de komende jaren sterk toenemen. Om patiënten ook in de toekomst te voorzien van goede zorg en als ondernemer succesvol te blijven is verandering noodzakelijk.” in Bussum.

Vergoeding per verstrekking niet meer van deze tijd
“Als apotheker ben je veel bezig met logistieke vraagstukken, om patiënten te kunnen voorzien van hun medicatie. De vraag is in hoeverre dat soort werkzaamheden via ons blijven verlopen. De apotheek krijgt nu een vast bedrag per medicatieverstrekking, maar die situatie is eigenlijk niet wenselijk. We zouden niet beloond moeten worden om meer medicatie uit te geven. Als zorgprofessional kijk je naar wat het beste is voor je patiënt: dus als het kan proberen we juist medicatie af te bouwen. Daarnaast besteden we meer tijd aan het behandelen van zorginhoudelijke vragen. Maar onze kosten en marges beginnen steeds meer te wringen.
Er worden mogelijkheden onderzocht om de logistieke medicatieverstrekking voor chronisch zieke patiënten centraal te faciliteren. Een apotheker zou zo meer tijd overhouden voor medisch inhoudelijke vraagstukken. Daarnaast moet de wijze van financiering anders worden ingericht. Dit is uiteraard niet op korte termijn realiseerbaar.”   

Huidige situatie planbaar maken
“Wat wel op korte termijn realiseerbaar is, is ons werk planbaar maken en zo de logistieke kosten verlagen. Bijvoorbeeld door medicatie voor chronisch zieke patiënten voor te bereiden. Daarnaast weet ik uit ervaring dat veel van mijn patiënten in het buitenland overwinteren en daarom in december een voorraad van hun medicatie ophalen. Door het werk op die manier planbaar te maken kan je minder (geschoold) personeel inzetten. Het geschoolde personeel houdt daarbij meer tijd over voor de zorginhoudelijke vragen.”

Online receptverwerking
“Zoals eerder aangegeven worden er mogelijkheden onderzocht om chronisch zieke patiënten te voorzien van hun medicatie via een proactieve herhaalservice. De meeste apotheken zijn te klein om zelf een app te laten bouwen, dus dit zal centraal geregeld moeten worden. Op dit moment komen de recepten bij ons binnen via de huisarts, mail, telefoon, website etc. Om zo’n app succesvol te gebruiken en de logistieke werkdruk te verminderen moeten eigenlijk alle recepten via hetzelfde systeem binnenkomen en verwerkt worden. Dat is iets wat zich zal moeten ontwikkelen. De meeste van onze patiënten zijn al wat ouder en niet iedereen kent de weg online even goed.”

Groeiende rol als laagdrempelig gezondheidscentrum
“Voor de apotheek ligt er een groeiende rol als laagdrempelig gezondheidscentrum. Hier zie ik onze meerwaarde, want patiënten kunnen spontaan binnenlopen met hun vraag of klacht. En in veel situaties hebben wij direct datgene in huis wat zij nodig hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan hooikoortsklachten. Patiënten die last krijgen van hooikoorts willen dezelfde dag nog geholpen worden. Dergelijke handverkoop (OTC-artikelen) omvat op dit moment nog maar een klein percentage van de totale verkoop. Hoe dit zich ontwikkelt is mede afhankelijk van wat er in de toekomst nog vergoed zal worden vanuit de basisverzekering en welke middelen in het vrije verkoopkanaal terechtkomen.”

Zichtbaar zijn voor zorginhoudelijke partners en patiënten
Als laatste tip wil Guy graag meegeven: “Om in te spelen op de veranderingen in de markt en de toenemende zorgvraag, is het van belang dat we zichtbaar zijn voor zorginhoudelijke partners en patiënten. Mede daarom zijn wij met onze nieuwe apotheekvestiging en ons servicepunt in de buurt van andere zorgverleners gaan zitten. Patiënten stappen niet alleen makkelijker en sneller bij ons naar binnen. Het bevordert ook de onderlinge afstemming met andere zorgprofessionals.

Kortom: door de toenemende vraag naar zorg ontkomen we er niet aan om ons werk slimmer en efficiënter in te delen. En op termijn moet ons verdienmodel anders worden ingericht. Zo kunnen we de patiënt uiteindelijk die persoonlijke zorg en aandacht geven die hij of zij nodig heeft.”

Deel jouw visie!
Ben jij werkzaam in de apotheek of heb je een andere functie in zorg? Wij zijn benieuwd naar jouw standpunt: waar zie jij de toegevoegde waarde van de apotheek? Hoe zal het werk van een apotheker of assistent zich de komende jaren ontwikkelen? Wat is jouw visie over de toekomst het zorgstelsel? Reageer op onze blogpost op LinkedIn, Facebook of Instagram van 7 februari 2022 of stuur een e-mail naar marketing@spruyt-hillen.nl.

 

 

In gesprek met apotheker: Frédérique Fiévez

De zorgverlenende functie van de apotheek: vandaag en morgen.

 

Blog Fe Fievez FB 1121 1200X900

“Het kan zijn dat er tussendoor een telefoontje of een appje komt waar ik op moet reageren”, zegt Frédérique Fiévez, apotheker bij Kromme Rijn Apotheek in Bunnik, voorafgaand aan het gesprek. Het gaat niet goed met één van haar patiënten. Hij wordt thuis verzorgd maar heeft naar alle waarschijnlijkheid niet lang meer te leven. Via de app heeft ze 24/7 contact met een team van zorgverleners. “Mochten zij plotseling iets belangrijks nodig hebben dan regel ik dat desnoods ‘s avonds of in het weekend”. Dit is een “rol” die je als persoon in goede gezondheid, met max. vier apothekersbezoekjes per jaar, waarschijnlijk niet verwacht van een apotheker. “De apotheek zou misschien actiever moeten zijn als het gaat om zijn eigen PR. Veel mensen realiseren niet wat wij doen, behalve in het voorzien van medicatie…” 

Lees verder...

Alles voor de apotheek: GMP-verpakkingen

Verwijzing GMP Verpakkingen Blog

Optimale functionaliteit en betrouwbaarheid, dat is waar (ziekenhuis)apotheekverpakkingen aan moeten voldoen. Al 125 jaar levert Spruyt hillen een breed assortiment verpakkingen voor allerlei toepassingen. Dit omvat het totale scala van primaire verpakkingen (o.a. tubes, flacons, flessen) tot en met secundaire verpakkingen voor het afleveren van geneesmiddelen aan de patiënt (o.a. stripvouwdozen, blokbodemzakken en papieren draagtassen). Wij vinden het belangrijk om onszelf continue te verbeteren en te innoveren waar mogelijk. Daarom kiezen wij ervoor om te voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.

Lees verder

"Van uw apotheker" wordt "CareBlue"

Ook patiënten zonder recept, verdienen de zorg die aansluit bij hun specifieke behoefte. We helpen daar waar we de zorg op een persoonlijke manier kunnen verbeteren. Al ruim 125 jaar zijn wij een betrouwbare partner in de gezondheidszorg.Vanuit onze expertise zullen wij ons verder specialiseren op het gebied van Over The Counter (OTC) producten en medische hulpmiddelen. Dit biedt interessante kansen voor de apotheek. En natuurlijk houden we vast aan de hoogste kwaliteitstandaard, zoals je van ons gewend bent.

Careblue Logostaat voor gepersonaliseerde zorg  en duurzaamheid. Een uitstraling die perfect past bij jouw apotheek van nu. En een naam die naadloos aansluit bij onze visie: de apotheek moet dé plek zijn, waar medicatie en advies samensmelt met dat stukje extra: persoonlijke zorg wat het leven van mensen mooier maakt. Daar gaat ons blauwe hart sneller van kloppen!

 

Lees verder...

Lees hier ook onze andere blogs

Een voorsprong door specialisatie

Blog 0321 1200X900

Met de start van 2021 kiest Spruyt hillen voor een nieuwe weg maar wijzigt niet van koers. Het bedrijf zal zich, als specialist in Techniek, Verpakkingen, Drukwerk en OTC, nog meer focussen op deze productgroepen. Grondstoffen en bereidingen zullen ondergebracht worden bij het zusterbedrijf Fagron. Een sprong die leidt naar nieuwe innovaties voor de apotheek en meer persoonlijke zorg voor de patiënt. Kirsten Dam, General Manager en Fanny Snel, Marketing en Innovation Manager vertellen over het nieuwe Spruyt hillen.

“Ondernemerschap zit in onze genen. Door deze specialisatie zijn we in staat om nog sneller te schakelen en zo de apotheek beter van dienst te zijn. We kunnen ons focussen op datgene waar we goed in zijn: innoveren, direct inspelen op de behoefte van onze klant en het leveren van maatwerk.

Lees verder

 

Marc van der Heijdt, operational excellence coördinator bij Boots apotheek vertelt over de landelijke overstap naar de AiroSensor

Blog Boots AiroSensor 1200X900

Boots apotheek, onderdeel van Alliance Healthcare, is in 2020 overgestapt naar de AiroSensor voor de temperatuurregistratie van koelkasten, afhaalkluizen en de omgevingstemperatuur van alle Boots apotheken in Nederland. “We werkten al vele jaren met het oude systeem, wat op zich prima functioneerde en ook steeds gevalideerd werd. Het was echter veel primitiever en reactiever:

middels visuele controle op de loggers moest je kijken of alles nog goed was. Ook moest je de loggers tweewekelijks uitlezen en de data veilig stellen. Dat alles is arbeidsintensief en foutgevoelig. We zijn daarom op zoek gegaan naar een systeem waarmee dit veel eenvoudiger is en beter geborgd wordt”, aldus Marc van der Heijdt, de projectleider van Boots.

De opdracht voor dit project werd aan Spruyt hillen gegund. 

Lees verder

Luchtkwaliteit: niet alleen een onderwerp van “deze tijd”

Blog Remco Martens Luchtkwaliteit2

“Vandaag de dag wordt er veel gezegd en geschreven over luchtkwaliteit. Daarbij lijken de termen “luchtkwaliteit” en “virus” of “COVID-19” onlosmakelijk met elkaar verbonden. Volkomen begrijpelijk in deze tijd, maar er zijn daarnaast ook andere factoren die een rol spelen bij de kwaliteit van onze lucht. Factoren die al veel langer op de politieke agenda staan dan het Coronavirus en waarvan we de potentiele gezondheidsproblemen niet moeten onderschatten.” Remco Martens, product manager techniek bij Spruyt hillen vertelt over de waardevolle rol die luchtreinigers kunnen vervullen in apotheken en ziekenhuizen, maar ook in kantoren, scholen of zelfs bij mensen thuis. 
 

 

Lees verder

Test de test! Apotheker Denise Dijkstra nam de proef op de som en testte onze coronasneltest… 

Blog Denise Dijkstra
Denise Dijkstra is apotheker bij Apotheek Koert en onderdeel van de adviesraad bij Spruyt hillen. Toen werd aangekondigd dat wij een Corona sneltest op de markt zouden brengen was zij direct geïnterreseerd, maar ook kritisch. “De test is weliswaar uitgebreid gevalideerd in Duitsland, het is een behoorlijke verantwoordelijkheid om voor een medewerker vast te stellen of hij of zij kan komen werken”, aldus Denise.
  
Toch ziet Denise de aanschaf CoV-2 Rapid test als een investering die zichzelf snel terugverdient en een hoop onrust onder het personeel wegneemt. Ze vertelt: “Ik gebruik de testen alleen voor mijn eigen personeel wanneer zij corona gerelateerde klachten hebben. Als je echt ziek bent dan moet je natuurlijk thuisblijven. Maar het komt ook regelmatig voor dat personeelsleden meerdere dagen thuis zitten terwijl zij slechts milde klachten hebben...

Lees verder

Kwaliteit: de rode draad in ons bedrijfsproces

Blog Tim Spanheim

Tim Spanheim, Quality Assurance Manager & Responsible Person (GDP), vertelt in dit blog over hoe en waarom kwaliteit en veiligheid centraal staan in de werkzaamheden bij Spruyt hillen. “Er is geen afdeling die niet in aanraking komt met de afdeling Kwaliteit.”

Dat bij Spruyt hillen kwaliteit en veiligheid centraal staan wordt duidelijk als je kijkt naar de grootte van de afdeling. Er werken vijf personen op de afdeling Kwaliteit op een totaal van 53 werknemers. 

“Eigenlijk is het gehele bedrijf dagelijks bezig met kwaliteit. Elke medewerker komt met de afdeling Kwaliteit en met mij als Responsible Person in aanraking. Ieder personeelslid van Spruyt hillen heeft daarnaast het certificaat voor Good Distribution Practices”, aldus Tim Spanheim.

 

Lees verder...

 

De toegevoegde waarde van Spruyt hillen 

Kirsten Dam, General Manager bij Spruyt hillen, vertelt in dit blog over de toegevoegde waarde van Spruyt hillen en hoe Spruyt hillen haar klanten in coronatijd extra voorziet in de ondersteuning, informatie en producten waar zij behoefte aan hebben.Blog Kirsten Dam

Op 27 februari kwam het nieuws naar buiten dat de eerste coronabesmetting in Nederland een feit was. Op 11 maart werd het coronavirus officieel erkend als een pandemie.  Toen was daar ineens de premier op tv, die vertelde dat we aan de vooravond van een uitdagende periode stonden en dat we in intelligente lockdown gingen. Voor onze klanten en patiënten een extra uitdagende tijd. Een tijd waarin Spruyt hillen zijn kracht kon inzetten om snel te schakelen en onze klanten de ondersteuning te bieden waar zoveel behoefte aan was op dat moment.

Iedereen bij Spruyt hillen is ondernemend. Als er een behoefte ontstaat in de markt dan kijken wij direct hoe wij die in kunnen vullen, dat zit in onze genen.

Lees verder...

Webpagina’s (27) Documenten (7)
There are no results