Luchtkwaliteit: niet alleen een onderwerp van “deze tijd”

“Vandaag de dag wordt er veel gezegd en geschreven over luchtkwaliteit. Daarbij lijken de termen “luchtkwaliteit” en “virus” of “COVID-19” onlosmakelijk met elkaar verbonden. Volkomen begrijpelijk in deze tijd, maar er zijn daarnaast ook andere factoren die een rol spelen bij de kwaliteit van onze lucht. Factoren die al veel langer op de politieke agenda staan dan het Coronavirus en waarvan we de potentiele gezondheidsproblemen niet moeten onderschatten.” Remco Martens, product manager techniek bij Spruyt hillen vertelt over de waardevolle rol die luchtreinigers kunnen vervullen in apotheken en ziekenhuizen, maar ook in kantoren, scholen of zelfs bij mensen thuis. 
 

“Toch even over dat virus...

Blog Remco Martens Luchtkwaliteit2Onze directe zorg als we kijken naar de kwaliteit van onze lucht is op dit moment toch het Coronavirus. De overheid geeft diverse adviezen om de verspreiding van het coronavirus in (openbare) binnenruimten tegen te gaan, waaronder het advies om ruimten regelmatig te luchten of zo goed mogelijk te ventileren. Het RIVM stelt dat het nog niet duidelijk is of het virus zich ook via kleine druppels (aerosolen) kan verspreiden. Wanneer aerosolen een rol spelen in de verspreiding, dan is dit een minder belangrijke verspreidingsroute dan van de grotere druppels(*1). Dit statement heeft de nodige discussie op gang gebracht. Onder andere Maurice de Hond gaat fel in tegen “de verbijsterende koppigheid waarmee het RIVM de rol van aerosolen blijft ontkennen”(*2). Zo zijn er inmiddels diverse bronnen die de rol van aerosolen bij de verspreiding van het coronavirus aantonen(*3). 


Wist u dat de buitenlucht in Nederland ook lang niet altijd gezond is? 

Op de website van het Longfonds kunt u testen hoe schoon de lucht bij u in de buurt is. De impact van ongezonde buitenlucht wordt door veel mensen onderschat, maar ongezonde deeltjes in de lucht (fijnstof) verhogen de kans op o.a. astma, COPD, hart- en vaatziekten en longkanker. Jaarlijks leidt ongezonde lucht tot het vroegtijdig overlijden van 12.000 mensen(*4). Één op de vijf kinderen met astma heeft dit gekregen door luchtverontreiniging. Begin dit jaar tekende minister Van Veldhoven het Schone Lucht Akkoord, wat in 2030 moet zorgen voor 50% gezondheidswinst ten opzichte van 2016(*5). Dat duidt wel aan hoezeer gezonde lucht effect heeft op de gezondheid van de mens.

Van onderschatte waarde

Nu is dit allemaal niet bedoeld om mensen bang te maken, dat is nergens voor nodig. Maar ik ben ervan overtuigd dat de waarde van “gezonde binnenlucht”  onderschat wordt. Met name voor de gezondheidssector zie ik de toegevoegde waarde van luchtreinigers. Luchtzuiveringsmiddelen geven geen garantie op het voorkomen van besmettingen of het krijgen van andere aandoeningen. Maar ze leveren wel een zeer waardevolle bijdrage aan het creëren van een gezonde omgeving in gebouwen. Zelf vergelijk ik het met het dragen van een mondmasker: ook daarvoor zijn geen garanties voor succes af te geven, maar ze helpen wel degelijk. Met name apotheken en gezondheidscentra zijn plaatsen waar ziektedragers en risicogroepen bij elkaar komen. Terwijl de medewerkers in de gezondheidszorg essentieel zijn om het zorgaanbod op peil te houden. 

Waarom onze luchtreinigers

Spruyt hillen heeft een assortiment aan direct inzetbare professionele luchtzuiveringsmiddelen samengesteld die geschikt zijn voor toepassing in de gezondheidszorg. Maar uiteraard kunnen deze ook ingezet worden in kantoorpanden, scholen of bij mensen thuis (afhankelijk van het type/model). Welke type luchtreiniger u ook kiest, kijk goed naar de techniek achter de luchtreiniger: is dit alleen het doden van virussen en bacteriën (d.m.v. UV-licht) of is dit ook het daadwerkelijk reinigen van de lucht (d.m.v. HEPA-filtering)? De ene techniek is niet zozeer beter dan de andere techniek, maar het concept is anders. Wij hebben bewust gekozen voor de Ideal luchtreinigers met HEPA-filtering, omdat dit volgens ons het meest geschikt is voor de gezondheidssector. Naast het doden van virussen verwijdert het o.a. fijnstof, wat resulteert in een gezondere binnenlucht.
De exacte effectiviteit van de luchtreinigers is afhankelijk van de inrichting van de ruimte, de mate van ventilatie (dit kan zowel een positief als negatief effect hebben) en de blootstelling van de lucht uit andere ruimten. Meer weten over de luchtreinigers? Neem contact op met uw accountmanager of neem een kijkje op onze website.”

Bronnen

*https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/verspreiding
**https://www.maurice.nl/2020/07/25/de-aerosolen-ontkenners/
***https://www.nu.nl/uitleg-over-het-coronavirus/6085335/verspreiding-coronavirus-via-aerosolen-lijkt-soms-mogelijk-dit-weten-we-nu.html
****https://www.longfonds.nl/gezondelucht
****https://www.rivm.nl/ggd-richtlijn-medische-milieukunde-luchtkwaliteit-en-gezondheid/gezondheidseffecten-luchtverontreiniging/luchtkwaliteit-fijn-stof
*****https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/luchtkwaliteit/nieuws/2020/01/13/schone-lucht-voor-50-gezondheidswinst

Lees hier ook onze andere blogs

Test de test! Apotheker Denise Dijkstra nam de proef op de som en testte onze coronasneltest… 

Blog Denise Dijkstra
Denise Dijkstra is apotheker bij Apotheek Koert en onderdeel van de adviesraad bij Spruyt hillen. Toen werd aangekondigd dat wij een Corona sneltest op de markt zouden brengen was zij direct geïnterreseerd, maar ook kritisch. “De test is weliswaar uitgebreid gevalideerd in Duitsland, het is een behoorlijke verantwoordelijkheid om voor een medewerker vast te stellen of hij of zij kan komen werken”, aldus Denise.
  
Toch ziet Denise de aanschaf CoV-2 Rapid test als een investering die zichzelf snel terugverdient en een hoop onrust onder het personeel wegneemt. Ze vertelt: “Ik gebruik de testen alleen voor mijn eigen personeel wanneer zij corona gerelateerde klachten hebben. Als je echt ziek bent dan moet je natuurlijk thuisblijven. Maar het komt ook regelmatig voor dat personeelsleden meerdere dagen thuis zitten terwijl zij slechts milde klachten hebben...

Lees verder

Kwaliteit: de rode draad in ons bedrijfsproces

Blog Tim Spanheim

Tim Spanheim, Quality Assurance Manager & Responsible Person (GDP), vertelt in dit blog over hoe en waarom kwaliteit en veiligheid centraal staan in de werkzaamheden bij Spruyt hillen. “Er is geen afdeling die niet in aanraking komt met de afdeling Kwaliteit.”

Dat bij Spruyt hillen kwaliteit en veiligheid centraal staan wordt duidelijk als je kijkt naar de grootte van de afdeling. Er werken vijf personen op de afdeling Kwaliteit op een totaal van 53 werknemers. 

“Eigenlijk is het gehele bedrijf dagelijks bezig met kwaliteit. Elke medewerker komt met de afdeling Kwaliteit en met mij als Responsible Person in aanraking. Ieder personeelslid van Spruyt hillen heeft daarnaast het certificaat voor Good Distribution Practices”, aldus Tim Spanheim.

 

Lees verder...

 

De toegevoegde waarde van Spruyt hillen 

Kirsten Dam, General Manager bij Spruyt hillen, vertelt in dit blog over de toegevoegde waarde van Spruyt hillen en hoe Spruyt hillen haar klanten in coronatijd extra voorziet in de ondersteuning, informatie en producten waar zij behoefte aan hebben.Blog Kirsten Dam

Op 27 februari kwam het nieuws naar buiten dat de eerste coronabesmetting in Nederland een feit was. Op 11 maart werd het coronavirus officieel erkend als een pandemie.  Toen was daar ineens de premier op tv, die vertelde dat we aan de vooravond van een uitdagende periode stonden en dat we in intelligente lockdown gingen. Voor onze klanten en patiënten een extra uitdagende tijd. Een tijd waarin Spruyt hillen zijn kracht kon inzetten om snel te schakelen en onze klanten de ondersteuning te bieden waar zoveel behoefte aan was op dat moment.

Iedereen bij Spruyt hillen is ondernemend. Als er een behoefte ontstaat in de markt dan kijken wij direct hoe wij die in kunnen vullen, dat zit in onze genen.

Lees verder...

Webpagina’s (27) Documenten (7)
There are no results