In gesprek met apotheker: Frédérique Fiévez

De zorgverlenende functie van de apotheek: vandaag en morgen.

 

Blog Fe Fievez FB 1121 1200X900

“Het kan zijn dat er tussendoor een telefoontje of een appje komt waar ik op moet reageren”, zegt Frédérique Fiévez, apotheker bij Kromme Rijn Apotheek in Bunnik, voorafgaand aan het gesprek. Het gaat niet goed met één van haar patiënten. Hij wordt thuis verzorgd maar heeft naar alle waarschijnlijkheid niet lang meer te leven. Via de app heeft ze 24/7 contact met een team van zorgverleners. “Mochten zij plotseling iets belangrijks nodig hebben dan regel ik dat desnoods ‘s avonds of in het weekend”. Dit is een “rol” die je als persoon in goede gezondheid, met max. vier apothekersbezoekjes per jaar, waarschijnlijk niet verwacht van een apotheker. “De apotheek zou misschien actiever moeten zijn als het gaat om zijn eigen PR. Veel mensen realiseren niet wat wij doen, behalve in het voorzien van medicatie…” 

Wijkzorg
“Zo wordt wijkzorg steeds belangrijker. O&I zorgverleners (een multidisciplinaire samenwerking van zorgverleners in de wijk) werken samen om bijvoorbeeld kwetsbare ouderen in kaart te brengen. Wanneer zo’n oudere zich meldt in de apotheek en hij/zij komt verward over, dan melden wij dit bij de praktijkondersteuner van de huisarts. Daarnaast hebben we voor sommige patiënten zelfs een beveiligde appgroep met verschillende zorgverleners. Een sterk netwerk is ongelofelijk belangrijk.”

Specialistisch en laagdrempelig
“Maar goede zorg zit hem ook in de tijd nemen voor een gesprek. Het verbaast mij soms hoe “makkelijk” wij mensen kunnen helpen, door signalen op te vangen en dit direct te bespreken. Onderwerpen waarvan je verwacht dat ze allang een keer aan bod gekomen zijn tijdens een gesprek met bijvoorbeeld een huisarts. Zo sprak ik laatst met een astmapatiënt over de hulp die wordt aangereikt vanuit de verzekering om te stoppen met roken. Niet omdat hij daarnaar vroeg, maar hij kwam zijn medicatie ophalen en ik kon de sigarettengeur ruiken. Deze patiënt was hier niet van op de hoogte en is hier direct mee aan de slag gegaan. Een ander voorbeeld is dat we met patiënten in gesprek gaan over het afbouwen van hun slaapmedicatie.”

De toekomst: het stelsel moet op de schop
“Eigenlijk is er voor die belangrijke gesprekken geen ruimte in het huidige stelsel. Op dit moment krijgen we vanuit de verzekeraars vrijwel alleen betaald om “dozen te schuiven”. Er zou in het huidige verdienmodel meer ruimte moeten zijn voor adviesgesprekken. Zodat we een actieve bijdrage kunnen leveren aan persoonlijke zorg, leefstijl en preventie.
Daarnaast is “de zorg” zoals deze nu is ingericht is in de toekomst niet meer haalbaar. Het moet efficiënter en de apotheek kan daarin bijdragen. Zo werken we samen met huisartsen aan een efficiëntere manier van receptverwerking.”

Hoe zit het dan met de toenemende online verkopen en thuisbezorging?
“Dit is een ontwikkeling waar we in mee moeten, maar waar ik tegelijk bang voor ben. We hebben onszelf vroeger misschien te veel op de borst geklopt dat een online apotheek niet kan. Het kan en ik begrijp de behoefte. De patiënten willen gemak en snel, maar tegen welke prijs? Bezorgen of de afhaalautomaat en online bestellen moet ook gewoon via de eigen apotheek kunnen. Apotheken kennen hun patiënten en hebben korte lijntjes met de voorschrijvers. Wij herkennen waarschijnlijk sneller afwijkende patronen. Ik ben bang dat als alles van één grote hoop komt de zorg verschraalt”.

Kortom: de zorgverlenende rol van de apotheek moet (meer) erkend worden. Dat klinkt logisch, maar het is een ingewikkeld thema. Wij begrijpen zelf natuurlijk heel goed wat onze toegevoegde waarde is, maar dit moeten we ook actief blijven benadrukken naar andere zorgverleners, verzekeraars, maar zeker ook de patiënt zelf. Als apotheek moeten we meegaan met de tijd, maar die persoonlijke zorg voor mensen blijft ongelofelijk belangrijk.

Deel jouw visie!
Ben jij werkzaam in de apotheek of heb je een andere functie in zorg? Wij zijn benieuwd naar jouw standpunt: waar zie jij de toegevoegde waarde van de apotheek? Hoe zal het werk van een apotheker of assistent zich de komende jaren ontwikkelen? Wat is jouw visie over de toekomst het zorgstelsel? Reageer op onze blogpost op LinkedIn, Facebook of Instagram van 2 december 2021 of stuur een e-mail naar marketing@spruyt-hillen.nl.

Webpagina’s (27) Documenten (7)
There are no results