Test de test! Apotheker Denise Dijkstra nam de proef op de som en testte onze coronasneltest… 

Denise Dijkstra is apotheker bij Apotheek Koert en onderdeel van de adviesraad bij Spruyt hillen. Toen werd aangekondigd dat wij een Corona sneltest op de markt zouden brengen was zij direct geïnterreseerd, maar ook kritisch. “De test is weliswaar uitgebreid gevalideerd in Duitsland, het is een behoorlijke verantwoordelijkheid om voor een medewerker vast te stellen of hij of zij kan komen werken”, aldus Denise.  

Een investering die zichzelf snel terugverdient

Blog Denise Dijkstra
Toch ziet Denise de aanschaf CoV-2 Rapid test als een investering die zichzelf snel terugverdient en een hoop onrust onder het personeel wegneemt. Ze vertelt: “Ik gebruik de testen alleen voor mijn eigen personeel wanneer zij corona gerelateerde klachten hebben. Als je echt ziek bent dan moet je natuurlijk thuisblijven. Maar het komt ook regelmatig voor dat personeelsleden meerdere dagen thuis zitten terwijl zij slechts milde klachten hebben. Het duurt vaak zo’n twee dagen voordat zij terecht kunnen bij de GGD voor een PCR-test. Vervolgens moet je nog wachten op de uitslag. Dat is een stuk duurder dan een test. Met de CoV-2 Rapid test heb ik binnen 20 minuten een uitslag en het neemt direct een heleboel onrust weg bij collega’s onderling.”
 

De test getest

“Met het afnemen van zo’n test neem je wel een behoorlijke verantwoordelijkheid op je. Het gaat om de veiligheid van je personeel, je klanten, maar ook van een heleboel andere mensen. Met de validatie en certificering van de test zit het goed. Maar voor mijn eigen gemoedsrust heb ik toch de proef op de som genomen en een aantal geschikte proefpersonen uit mijn netwerk getest:
  • Een medewerker die positief getest is op corona door de GGD: zij testte bij mij positief op IgM en IgG. Zij zat inderdaad aan het einde van haar besmettingsfase en had daarom ook antistoffen aangemaakt.
  • Een stel waarvan de vrouw positief is getest op Corona door de GGD en de man negatief is getest door de GGD: mijn eigen testresultaten kwamen voor beide personen overeen met die van de GGD. 
  • Een medewerker met klachten die geen coronatest bij de GGD heeft gedaan: diegene testte bij mij negatief. Haar klachten zijn uiteindelijk verdwenen zonder verdere gevolgen.
Uiteraard neem ik bij het testen voldoende veiligheidsmaatregelen. Ik test mensen vanuit hun auto en laat ze een mondkapje dragen. Zelf draag ik een FFP2 masker en een face shield. Naar aanleiding van deze resultaten durf ik met een gerust gevoel mijn eigen personeel te testen en op basis daarvan beslissingen te nemen. Alleen wanneer iemand vermoedelijk in het beginstadium van zijn besmetting zit verwijs ik diegene liever naar de GGD. Bijvoorbeeld wanneer iemand pas in contact is geweest met een besmet persoon, maar zelf nog geen klachten heeft. Dat is niet anders. Het scheelt mij al heel veel dat ik geen personeel met milde verkoudheidsklachten onnodig thuis heb zitten.”

De CoV-Rapid test geeft binnen 20 minuten de aanwezigheid van antilichamen (IgM en IgG) aan. Daarmee wordt aangetoond of het virus op dit moment actief is én/of de geteste persoon het corona virus in het verleden heeft gehad. Het virus is met deze test te detecteren vanaf fase 3 van de besmetting: de fase waarop mensen lichte (verkoudheids)klachten ontwikkelen. De test heeft een algehele betrouwbaarheid van 99,2%. Bekijk onze webshop voor meer informatie, het CE-certificaat, testinstructies en de mogelijkheid om de test als apotheker aan de schaffen. Let op: als BIG-geregistreerde apotheker bent u bevoegd om de testen af te nemen, maar deze test is niet bedoeld voor losse verkoop.
Webpagina’s (27) Documenten (7)
There are no results